Wat is het verschil tussen Dye inkt, en Pigment inkt

de meeste inkjetprinters gebruiken inkt op basis van kleurstof (dye), maar sommige fotografen geven om verschillende redenen de voorkeur aan inkt op basis van pigment. Laten we het eerst hebben over wat elke soort inkt is, en vervolgens over de voor- en nadelen van elke soort inkt.

Inkten op basis van kleurstof (dye) zijn de standaard inktsoorten die gebruikt worden in inkjetprinters. Ze bestaan uit kleurstof (dye) die volledig is opgelost en gesuspendeerd in vloeistof. Gepigmenteerde inkt bestaat uit een zeer fijn poeder van vaste kleurstofdeeltjes in suspensie in een vloeibare drager.

Klik hier voor MediaHolland’s programma refill inkten

Pigment versus Dye inkt
Tot een paar jaar geleden waren de belangrijkste voordelen van inkt op basis van kleurstoffen (dye) een breder kleurbereik en lagere kosten, terwijl de nadelen waren dat het in water oplosbaar was (een enkele druppel water kon een afdruk ruïneren) en dat afdrukken sneller zouden vervagen. Gepigmenteerde inkten daarentegen gingen langer mee en waren meer water-bestendig, maar hadden minder kleurdiepte en waren duurder.

Vandaag de dag is er echter weinig verschil tussen de huidige kleurstofhoudende en gepigmenteerde inkten, waarbij de een lichte voorkeur uitgaat naar gepigmenteerde inkten.
Langzame verbeteringen in de formules van de inkten hebben de tekortkomingen van beide typen aangepakt, en van de huidige generatie inkten die door de fabrikanten van naamloze inkten worden geproduceerd, wordt over het algemeen beweerd dat ze bestand zijn tegen vervagen en een leven lang meegaan als ze worden gebruikt met het aanbevolen papier.

Over het algemeen worden pigmentinkten op de markt gebracht ten behoeve van professionele gebruikers, terwijl goedkopere inkten op basis van kleurstoffen (dye) op de markt worden gebracht ten behoeve van de thuisprinter. Zwart-witfotografen hebben de neiging de voorkeur te geven aan gepigmenteerde inkten. Een nonchalante blik op deze afdrukken zal echter slechts subtiele verschillen aan het licht brengen die alleen door professionele en serieuze amateurfotografen kunnen worden gewaardeerd. Toch zijn veel professionele drukkers meer dan tevreden met afdrukken op basis van kleurstof (dye).

Tips voor betere afdrukken (ongeacht wat u gebruikt):
Als u de aanbevolen ICC-profielen van een printer gebruikt voor de combinatie van papier en inkt die u gebruikt, moet de beeldkwaliteit consistent zijn bij het vergelijken van kleurstof- en pigmentafdrukken.

Het enige grote voorbehoud over inkjetprinterinkten is dat u alleen het soort inkt moet gebruiken dat voor uw printer wordt aanbevolen. Inkten op pigmentbasis verstoppen snel de inktjets van een printer die is ontworpen voor inkt op basis van kleurstoffen. Wel kan men stellen, dat Dye inkt in de praktijk het meest gebruikt wordt voor het vullen van Hervulbare inktpatronen en CISS systemen. Pigment inkten kunnen natuurlijk prima worden gebruikt bij printers die hier bij de originele inktpatronen ook gebruik van maken.